
Dowód z chińskich dolomitów obalony
27 maja 2011, 12:12Badania zespołu z California Institute of Technology (Caltech) obalają teorię dotyczącą przyczyn końca kriogenu - okresu geologicznego trwającego od 850 do 630 milionów lat temu, podczas którego Ziemia była śnieżną kulą.

Ocieplenie można spowolnić bez redukcji dwutlenku węgla
13 stycznia 2012, 17:30Badania zespołu naukowego pracującego pod kierunkiem Drew Shindella z Goddard Institute for Space Studies, których wyniki opublikowano w Science, wykazały, że można osiągnąć praktycznie natychmiastowe spowolnienie ocieplenia, redukując emisję metanu i sadzy

Sól w ranie zadaje ból, cukier przyspiesza gojenie
15 lutego 2013, 13:08Jako dziecko pochodzący z Zimbabwe Moses Murandu często widział, że jego ojciec posypuje rany cukrem. Później chłopak przeprowadził się do Wielkiej Brytanii. Teraz pracuje jako pielęgniarz i testuje rodzinny sposób na pacjentach z Birmingham. Uważa się, że działanie cukru bazuje na higroskopijności. Odciąganie wody zapobiega rozwojowi bakterii.
Biomechaniczna hybryda do zadań specjalnych
18 lutego 2014, 10:51Amerykańscy naukowcy stworzyli nowy rodzaj aktywnego materiału: liotropowe ciekłe kryształy wypełnione żywymi bakteriami (ang. living liquid crystals, LLCs). Wg nich, wynalazek pomoże usprawnić wczesne wykrywanie chorób.

Dudki malują jaja wydzieliną z ochronnymi bakteriami
15 stycznia 2015, 07:30Dudki (Upupa epops) "malują" jaja wydzielinami z mutualistycznymi bakteriami. Są one zachowywane w specjalnych strukturach skorupki i chroniąc przed zakażeniami, zwiększają prawdopodobieństwo udanego wylęgu. Takie zachowanie odkryto dotąd wyłącznie u dudków.

Resweratrol prowadzi do 'sprzecznych' zmian w układzie odpornościowym
25 sierpnia 2015, 13:06Wprowadzając resweratrol do krwi psów, naukowcy z Uniwersytetu Missouri zrobili pierwszy krok w kierunku zrozumienia wpływu polifenolu na układ odpornościowy.

Antybiotyk niszczący mikrobiom hamuje też neurogenezę
24 maja 2016, 10:58Antybiotyki, które są na tyle silne, by zabić bakterie mikrobiomu jelitowego, zahamowują także wzrost nowych neuronów (neurogenezę) w hipokampie, centrum pamięciowym mózgu.

Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.

Muesli na zapalenie stawów?
15 stycznia 2018, 13:07Dieta bogata w błonnik wywiera korzystny wpływ na przewlekłe zapalne choroby stawów. W ten sposób można też wzmocnić kości.

Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów
28 sierpnia 2018, 13:56Zespół z działającego przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej Koła Naukowego Biotechnologów Herbion pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.